Køb af feriebolig som en investering

Drømmer du om investering i feriebolig?

At investere i en feriebolig kan have mange betydninger. For hvad er det egentlig, man investerer i?

Hos Domos Plus synes vi først og fremmest, at en investering i en ferieboligandel i en Domos Plus forening er en investering i dejlige ferieoplevelser og kvalitetstid med dem du holder af. Udover et muligt økonomisk afkast vil en investering i ferieboliger også have dette menneskelige afkast. Alle oplevelserne. Ferieminderne. De er umulige at værdisætte i kroner og ører. Men når det er sagt, er vi langt fra blinde for, at en investering i en feriebolig også kan være et rigtig godt sted at placere sine penge. 

Generelt set kan man sige to ting om investering:

  1. Investering i ejendomme vil stort set altid – set over en længere periode – være en god investering. Dette har historien vist os.
  2. Hvis man spreder sig på mere end et enkelt marked, vil investeringens samlede risiko falde. Man satser ikke alle sine penge på én hest.

Med de to ovennævnte pointer in mente giver investering af ferieboliger spredt over tre forskellige lande rigtig god mening. På den måde kan udsving i priser og i udbud og efterspørgsel i de forskellige lande og økonomier supplere hinanden.

Med en mangeårig baggrund indenfor økonomi og finansiel rådgivning har vi stor fokus på de økonomiske og investeringsmæssige aspekter, når vi køber boliger til foreningerne. Dernæst tager vi de lokale ejendomsmæglere og eksperter med på råd, når boligerne udvælges. Et af de meget vigtige elementer for de fremtidige værdier på boligerne er beliggenhederne. Fokus er på attraktive beliggenheder, da disse typisk er meget efterspurgte og derfor holder værdien bedst muligt.

Nedenfor vil vi kort introducere dig til de tre markeder, som boligerne i foreningen Domos I er beliggende i.

Mallorca

Ejendomsmarkedet på Mallorca har oplevet en konstant stigning de seneste år. De sidste 10 år har markedet set stigninger i både antallet af solgte boliger samt den gennemsnitlige kvadratmeterpris.

Mallorca er kendt som en af Europas mest eftertragtede rejsemål med sine hvide strande, turkisblåt hav og smukke landskaber. Øen byder også på en lang historie, kultur og stærk gastronomi, som tiltrækker turister fra hele verden. Med dette i tankerne er det ikke så overraskende, at mange har valgt at investere i en feriebolig på Mallorca.

Mallorca er meget populær blandt udenlandske investorer. Det betyder, at selvom verden har været igennem nogle år med usikre økonomiske vejrudsigter, så har Mallorca klaret sig igennem krisetiderne uden nedgang i boligpriserne. Køberne bliver stadig flere – for de findes mange steder i verden og er ikke begrænset til lokalbefolkningen.

Boligpriser i Spanien

Hvis man ser på Spanien som en helhed, så er prisen på boliger (gensalg) steget med 2% i februar 2023. Og priserne er 8% højere end februar måned 2022. Samlet set steg ejendomsinvesteringerne i Spanien 10% i 2022.

Samtidig er priserne stadig 4,5% under den højeste boligpris målt i Spanien i sommeren 2007 – umiddelbart inden finanskrisen.

Hvis vi skal konkludere på dette, må man sige, at priserne har vist sig at kunne stå imod coronakrisen og nu krig i Europa og høj inflation. Samtidig er der stadig lidt vej op til hidtidige højeste priser. Der er altså stadig plads til fremtidige prisstigninger og gode investeringer. Priserne forventes at fortsætte med at stige – allerede her i 2023 - og alt tyder på, at dette vil fortsætte i de kommende år frem.

Informationer om prisstigningerne er hentet hos Bolig-Udland her: Prisen på brugte boliger i Spanien stiger 2 % i februar. | Bolig-udland.dk. Bolig-Udland laver mange gode markedsopdateringer og jeg kan anbefale dig at kigge forbi deres hjemmeside, hvis du vil blive endnu klogere på det Spanske boligmarked.

Hvis du overvejer at købe bolig i udlandet, har jeg skrevet lidt om, hvad du skal være opmærksom på inden købet. Find en række gode råd lige her.

Køb af feriebolig som en investering

Rom

Italien er et helt fantastisk land og Rom har en helt særlig atmosfære. Rom er blandt andet kendt for sin imponerende arkitektur og det berømte italienske køkken med skøn mad og lækre vine. Der er dog også en side af Italien, som ikke får helt lige så meget opmærksomhed – nemlig ejendomsmarkedet.

Det italienske ejendomsmarked varierer meget fra det ene område til det andet og der er forskel på land og by. Faktisk er der også store forskelle på områderne i Rom.

Hvis vi stiller skarpt på priserne i hele Rom i perioden 2015 til 2023, så ser man et fald i udbudspriserne fra 2015 og frem til 2020. I 2020 begynder de udbudte kvadratmeterpriser igen at stige. De stigninger har man faktisk set siden. Niveauet er stadig under 2015 niveau og pilen peger pt. opad.

Hvis vi kigger tilbage på de gennemsnitlige tinglyste kvadratmeterpriser f.eks. i området Trastevere i Rom har disse blot haft marginale stigninger. Dette er altså de priser, som ejendommene rent faktisk er handlet til. Når vi er i den centrale del af Rom og i et område så populært som Trastevere har udbud og efterspørgsel været forholdsvis stabil.

Ejendomsmarkedet i Italien har tidligere haft sværere ved at tiltrække danske købere end f.eks. det spanske ejendomsmarked har. Årsagen til dette har primært været, at hvis man tog sin danske pension med til udlandet, har beskatningen været hårdere i Italien end i Spanien. Disse store forskelle på beskatningen er dog efterhånden udlignet, hvilket gør, at pensionister også kigger mod støvlelandet mod syd, når de vil nyde pensionstilværelsen under varmere himmelstrøg. Der er så mange skønne steder i Italien. Det er let at blive forelsket i det hele.

Husk eksperterne

Kasper Karlsson fra www.casa-italia.dk har assisteret med information til denne blog. Hvis du overvejer selv at købe bolig i Italien, kan jeg klart anbefale dig at tage kontakt til Kasper. Jeg kan ikke anbefale nok, at tage fat i de lokale eksperter, da der er så mange ting, man bør tage højde for ved køb af bolig i udlandet. Og i Italien – der har Kasper altså styr på det!

Køb af feriebolig som en investering

Danmark

Danmark er kendt for sine smukke sommerhuse, der tiltrækker tusindvis af turister hvert år. Vi danskere elsker også selv sommerhuslivet og mange af os er vokset op med minder fra solfyldte somre ved kysten med masser af tid og med danske jordbær på menuen. Jeg kan næsten smage dem, når jeg tænker tilbage.

Det danske sommerhusmarked har oplevet en enorm vækst i de seneste år. En af de ting, som virkelig satte gang i interessen for sommerhusmarkedet, var corona-pandemien. Her blev sommerhusene et dejligt sted for danskerne at holde ferie tæt på hjemmet. Danskerne har i den forbindelse igen opdaget, hvor smukt Danmark er og nyder, at kunne tage på ferie uden for meget transport og besvær.

Corona-pandemiens ændring i vores måde at arbejde på med flere dage på hjemmekontoret har gjort, at mange danskere ser fantastiske muligheder i at kunne snuppe forlængede weekender i sommerhuset, hvor arbejdet kan klares fra distancen. Det giver så mange fleksible muligheder.

Udvikling i sommerhuspriser

Sommerhuspriserne er steget markant over de seneste par år. I 3. kvartal 2022 så man de højeste gennemsnitlige kvadratmeterpriser på sommerhuse nogensinde.  Der er dog stadig forskel fra kommune til kommune og i 2022 har vi både set kommuner med stigninger i priserne og andre med fald i priserne.

I 2020 blev der solgt flere sommerhuse end nogensinde. Det trak naturligvis priserne op. Men i en tid hvor renterne er steget og inflation og energipriser er gået samme vej, ser man generelt en mindre købelyst på sommerhusmarkedet. Derfor har vi set forsigtige fald i priserne nogle steder. Det kan betyde, at der kommer yderligere fald, men indtil videre har det været begrænset. Det virker til at troen på, at økonomien stabiliseres, så småt er på vej tilbage.

Hvis man kigger på priserne på sommerhuse over en årrække på 20 år, så er priserne i en by som Blokhus ved den nordjyske vestkyst steget med 383,5 %. Dette viser også, at tanken om at investering i fast ejendom over tid oftest viser sig at give et rigtig fornuftigt afkast.

Hvis du vil læse mere om prisudviklingen på sommerhuse, kan du finde information blandt andet her: Sommerhuspriser falder en smule: Se priserne på sommerhuse de sidste 20 år (bolius.dk)

Køb af feriebolig som en investering

En god investering?

Som sagt: over tid vil investering i feriebolig typisk give et solidt afkast. Dertil skal man huske, at det ikke blot er en passiv investering. Det er også en investering, som giver løbende afkast i form af dejlige ferier og oplevelser for livet.

Når man så samtidig fordeler sin investering på ferieboliger i tre forskellige lande, vil det også nedbringe risikoen frem for hvis man blot køber en ejendom i f.eks. Italien. For hvis ét af markederne har problemer i en periode, er der en god sandsynlighed for, at de andre landes markeder ikke er helt så hårdt ramte. Der er altid forskellige forudsætninger fra marked til marked.

Hos Domos Plus har vi kontakt til mange lokale aktører, som har fingeren på pulsen og stor viden om deres lokalområder. Vores opgave er, at investere i ferieboliger med beliggenheder, som har god sandsynlighed for at holde værdien. Målet er, at det skal være en god investering mange år frem.

Og vigtigst af alt er det en investering i livskvalitet!

Kontakt os endelig, hvis du gerne vil høre mere om dine muligheder for at blive medejer af tre ferieboliger i Europa. Du kan læse mere om vores forening åben for køb lige her: www.domosplus.dk/ferieboliger-i-delekoncept