Køb af feriebolig i udlandet

Køb af feriebolig i udlandet er ikke altid let og gennemskueligt. Der er mange ting, man er nødt til at sætte sig ind i. Vores store drøm med Domos Plus er, at vi kan være med til at gøre ejerskab af ferieboliger i Europa lettere og langt mere tilgængeligt for mange flere danskere. Når man køber boligerne som deleboliger, er både den økonomiske del og den praktiske del langt mere overskuelig.

Jeg har gennem mine mange år som privatøkonomisk rådgiver mødt mange kunder, som drømmer om at købe et sommerhus i Danmark eller måske en feriebolig i Sydeuropa. Drømmen er ofte den samme – nemlig muligheden for at tage på ferie i egen bolig, hvor man føler sig hjemme fra første sekund og hvor man kender området, kulturen og måske endda lokalbefolkningen. Man glæder sig hver gang til at komme afsted, fordi man trygt kan ankomme til en velkendt bolig, hvor man glæder sig til at genbesøge sit favorit spisested. Og samtidig til at udforske nogle af de områder, man stadig ikke har fået besøgt. For der er altid mere at opleve!

Hvad skal vi være opmærksomme på ved køb af feriebolig i udlandet?

Ved køb af feriebolig i udlandet kommer der – lige efter drømmen – også en masse praktiske overvejelser.

Har vi råd til den bolig vi ønsker os?

Har vi så kun råd til at holde ferie det ene sted hvert eneste år?

Hvordan sørger vi for at boligen bliver vedligeholdt i de mange uger hvert år, hvor vi ikke besøger boligen?

Hvordan får vi tid til at holde haven i ferieboligen?

Hvad er den praktiske procedure vedrørende handel med bolig i Spanien? Og hvad med Italien?

Hvad skal vi være opmærksomme på juridisk set?

Hvordan sikrer vi os at købe ’den bedste bolig til den bedste pris’?

Hvordan skal vi betale regningerne til de udenlandske modtagere? Kræver det at vi også har en udenlandsk bank?

Spørgsmålene og overvejelserne er mange og jeg har oplevet mange opgive drømmen allerede her. Det bliver for besværligt. Og for mange bliver det også en stor økonomisk udskrivning for en bolig, som vil stå tom i mange uger hvert år.

Og det er lige præcist derfor, at det giver så meget mening at dele boligen sammen med andre. Og det giver måske endda mulighed for at eje mere end én enkelt bolig. I Domos Plus’ første forening har vi en sammensætning af tre boliger, som på fin vis kombinerer forskellige måder at holde ferie på og man kan på denne måde få det bedste af såvel Danmark og Rom som Mallorca.

Hos Domos Plus sørger vi for alt det praktiske omkring udvælgelse af boliger, jura ved køb, renovering af boligerne og den endelige indretning. Når I har overtaget boligerne sørger vi også for, at I ikke skal gøre mere end blot at holde ferie og nyde livet i jeres EGNE boliger. Vi sørger for betaling af regninger, rengøring af poolen, årlig gennemgang af boligerne, afholdelse af generalforsamling mv. Nysgerrig? Læs mere om konceptet lige her.

Boligkøb på Mallorca

For at sikre os at alt dette forløber som det skal, har vi slået vores egne kompetencer sammen med eksperter indenfor forskellige områder, så vi hele tiden sørger for, at have fingeren på pulsen og få gjort tingene ordentligt. Det er et af vores mantraer. Tingene skal gøres ordentligt, trygt og professionelt.

Jeg har samarbejdet med Bitten Munck Larholm fra www.bolig-udland.dk om udvælgelse af boliger på Mallorca. Hun er – udover at være fuldstændig passioneret omkring fantastiske Mallorca – en enormt dygtig og skarp ejendomsmægler, som selv bor på Mallorca og kender markedet i detaljen. Herudover kender hun også opmærksomhedspunkter og faldgruber, når man skal lave en ejendomshandel på Mallorca.

Da jeg mødte Bitten sidst, lovede hun, at hun godt ville hjælpe jer med også at blive lidt klogere på det spanske boligmarked og hvad man skal være opmærksom på, når man som dansker køber feriebolig i Spanien.

Jeg har stillet hende følgende spørgsmål, så I kan få ekspertens ord på nogle af de overvejelser, man naturligt gør sig, når man køber feriebolig. Og nogle af de ting, man ikke vidste, at man skulle overveje.

Hvad bør man overveje ved køb af feriebolig i Spanien?

Det er vigtigt at man allerførst beslutter sig for, hvad man egentlig ønsker sig mht. boligtype, beliggenhed mv. Og herudover er det vigtigt, at man sætter et budget for købet – for det er meget nemt at forelske sig, når man først står under den spanske sol og ser alle de skønne muligheder. Så kan man hurtigt få lyst til at overskride budgettet, for der findes virkelig mange attraktive boliger.

Hvad skal man være opmærksom på i udvælgelsen af boliger?

Der er flere ting, man skal være opmærksom på, når man køber bolig i Spanien, da mange regler er anderledes, end det vi kender fra Danmark.

For eksempel skal man overveje, om man ønsker at leje boligen ud, når man ikke selv bruger den. Her er det vigtigt at undersøge om boligen har licens som gør, at den må lejes ud. Det er ikke alle boliger, der har sådan en licens og i nogle områder er det ikke muligt at købe en ny licens.

Herudover er det også vigtigt, at man sikrer sig, at boligen er lovligt opført. Der kan være regler som gør, at nogle ting ved boligen ikke længere er lovlige eller der ikke er søgt tilladelser til. Dette kan være svært at gennemskue, hvorfor det er vigtigt at man får en rådgiver til at hjælpe med processen.

En anden ting, der er værd at nævne, er, at man skal være opmærksom på mange af de boligportaler, som annoncerer boliger til salg. Der er ingen kontrol med disse og nogle mæglere lader boliger, som slet ikke er til salg, fremgå derpå. Det er et enormt uigennemskueligt marked, hvis man ikke kender faldgruberne.

Hvilke skattemæssige og økonomiske aspekter, skal man være opmærksom på ved køb af feriebolig?

Når man køber bolig i Spanien skal man være klar over, hvordan omkostningerne ved en bolighandel er struktureret. Men som tommelfingerregel kan man sige, at omkostningerne ved køb ligger på ca. 8-12% af ejendommens værdi. Dette afhænger af forskellige faktorer – blandt andet om det er en nyopført ejendom.

Det er også typisk sådan, at en advokat tager et procentvist honorar ud fra boligens pris. Her kan det i nogle tilfælde også være en god idé at aftale en fast pris om muligt. Men allervigtigst er det at finde en god advokat, som tager højde for dine interesser som køber. På Mallorca samarbejder jeg med en dansktalende advokat. En detalje der gør at mange danskere føler sig endnu mere sikre i deres beslutninger.

Skattemæssigt er der flere ting at tage højde for og det er meget individuelt. Det er derfor altid en god idé at have egen advokat og/eller revisor til at vurdere det enkelte eksempel. Men der betales f.eks. dansk ejendomsværdiskat efter danske regler af boligen i Spanien.

Inden man kan erhverve en bolig i Spanien skal man også have et NIE nummer. Det er et nummer, som hver person skal have inden et køb kan foretages. Det er derfor en rigtig god ide, at have det på plads inden man tager afsted og ser på boliger. For finder man pludselig den rigtige bolig, så kan det koste kostbar tid, hvis det ikke er klar på forhånd. 

Hvad gør Mallorca helt fantastisk - i dine øjne?

Nu bor jeg jo på Mallorca og ELSKER øen – den kan bare noget af det hele. Men skal jeg fremhæve et par ting, så er det allerførst klimaet. Med 350 solskinsdage om året er det svært ikke at finde smilet frem. Her er dejligt året rundt og faktisk synes jeg, at den allerbedste tid her på Mallorca, er de måneder, hvor der er koldt og mørkt i Danmark. For her har Mallorca stadig sol og blå himmel og en temperatur, hvor man får udforsket mange flere ting på øen end i sommerens varme.

Herudover er naturen fantastisk. Og igen – alsidigheden. Strande, bjerge, byliv og gastronomi i særklasse. Der er så mange utroligt smukke bugter med krystalklart vand og samtidig er f.eks. Palma en by, hvor man kan få mange dage til at gå med kultur- og madoplevelser samt shopping. Noget for enhver smag.

Jeg forstår til fulde Bittens fascination af Mallorca. Er man til aktiviterer og fart over feltet er Mallorca også en perfekt destination for cykellryttere i alle niveauer. Se bare lige her.

Køb af feriebolig i udlandet - husk eksperterne!

Vi er hos Domos Plus enormt glade for vores samarbejde med Bitten og at vi har de bedste eksperter på sidelinjen! Hvis I leder efter bolig i Spanien kan jeg anbefale at tage fat i Bitten eller en af hendes andre kollegaer på www.bolig-udland.dk. Det er vigtigt, at få styr på de praktiske og lidt ’kedelige’ ting inden man køber boligen.

Ønsker du at købe feriebolig hos Domos Plus, så sørger vi for alt i hele processen – lige fra hjælp til oprettelse af NIE nummer over køb af ejendommene og helt til boligerne står færdigindrettede og klar til at tage imod besøg fra dig. Så du bare skal holde ferie!

Du kan læse mere om vores koncept lige her:

Du kan også læse meget mere om mulighederne omkring investering i feriebolig i vores blogindlæg lige her.