Drømmen om den nordjyske vestkyst

Mange danskere drømmer om at eje et sommerhus i Nordjylland. Og det forstår jeg virkelig godt!

For de fleste danskere er ordet ’sommerhus-hygge’ indbegrebet af en ganske særlig stemning. En stemning hvor skuldrene falder ned. Her er der tid til hygge og afslapning i selskab med gode venner og familie. Stemningen kan mærkes, uanset om der er høj solskin udenfor - med bare tæer i sandet og rosé på terrassen - eller om efterårsblæsten suser og der hygges med varm kakao foran brændeovnen. Det handler nemlig mest af alt om at være sammen. Og om at kunne slappe af. 

Jeg ELSKER at være i sommerhus. Uanset årstid. Nu bliver det måske nok lidt nostalgisk. Men jeg kan huske somrene som barn, hvor jeg spillede bold med min kusine over mine bedsteforældres lille bitte sommerhus. Hvordan vi løb til stranden eller hen til den lille købmand, der lå lidt længere oppe ad grusvejen. Jeg husker, hvordan vi spiste alle måltider på terrassen…..ja, det gjorde vi måske nok i virkeligheden ikke. Der var sikkert også masser af regnvejrsdage dengang. Men jeg husker det som somre med evigt solskin. Og det er helt sikkert her, min kærlighed til sommerhuslivet stammer fra.

I Danmark findes der utvivlsomt mange smukke, dejlige, stemningsfulde og betagende områder. Min kærlighed er faldet på den nordjyske vestkyst. Det er en kærlighed, jeg deler med rigtig mange andre. Danskerne køber sommerhuse på den nordjyske vestkyst. Det har i mange år vist sig at være en rigtig fornuftig investering. Dernæst er turisterne også forelsket i området. Den helt unikke natur og de mange tilbud om aktiviteter året rundt er attraktivt for mange.

I foreningen Domos I, som pt. er åben for køb, bliver man medejer af tre ferieboliger. Et byhus på Mallorca, en lejlighed i Rom og et sommerhus ved den nordjyske vestkyst. Området ved vestkysten nyder vi selv at bruge hele året. Her er der aktiviteter og oplevelser for en hver smag. Samtidig er der masser af ro til at lave….ja…ingenting.

Nedenfor vil jeg give jer en lille guide til, hvad man kan lave i det nordjyske. Der er så mange forskellige muligheder, at uanset om du kender området i forvejen eller ej, kan der være inspiration at hente.

Naturen ved den nordjyske Vestkyst

Allerførst og helt åbenlyst er jeg nødt til at fremhæve stranden og klitlandskabet. Det er helt unikt! Havets brusen kan høres på lang afstand og stranden er bred og smuk. Man kan i de kolde måneder nyde gåture på stranden helt i fred og ro. På de solrige dage om sommeren giver den brede strand plads til alle og der er en skøn lyd af bølgeskvulp og legende børn.

For de aktive

Området byder også på mange ruter til de aktive. Sti 100 er et stisystem, som går langs Vesterhavet og strækker sig fra Hune i syd til Løkken i nord. Hele vejen langs stien er der mulighed for at gå til stranden af de nummererede tværgående stier. Naturen er fantastisk og stien egner sig både til at vandre, cykle og løbe på.

I Blokhus Klitplantage finder man endvidere både en mountainbikerute, to vandreruter, en cykelrute, et skispor, en fitnessrute og en riderute. Her er virkelig noget at tage sig til for de aktive. I kan læse mere om mulighederne i Blokhus Klitplantage lige her: Aktiviteter (naturstyrelsen.dk)

I Blokhus findes også en golfklub, hvis det er her interessen ligger.  Her kan du nyde tiden på en 18 hullers golfbane i smukke omgivelser.

Aktiviteter for hele familien

En af Nordjyllands helt store attraktioner er Fårup Sommerland, som er beliggende ved den nordjyske vestkyst. I Fårup sommerland kan alle få lov at slippe sit indre legebarn løs. Med mere end 60 forlystelser kan du få glæde af mange besøg i den hyggelige park. Det bliver bare ikke kedeligt. Børnene elsker det. Men – indrømmet – det gør vi voksne altså også. Uanset om du har lyst til en hæsblæsende tur i Fønix, som har vundet indtil flere priser som Europas bedste rutsjebane, eller om du i stedet drømmer om at spise softice og nyde de hyggelige omgivelser, er du kommet til det rigtige sted.

Fårup Sommerland har også i efteråret deres meget populære arrangement Lysfald, hvor hele parken pyntes op i efterårsfarver og med masser af lys til både hygge og uhygge. Det er bestemt et besøg værd – og du kan få varm kakao til at varme dig på en kølig efterårsaften, hvor børnene får lov at lege.

Når du gæster den nordjyske vestkyst kommer du heller ikke udenom et besøg i den skønne kystby Lønstrup, som ligger lidt nord for Løkken. Byen er smuk og stemningsfuld med dejlige spisesteder, keramikere, glaspustere og iskiosker. Men hvis I er vilde med aktiviteter sammen som familie – og måske endda med mulighed for en lille konkurrence, så er et besøg på Hawbakken ved Lønstrup et besøg værd. Med udsigt til Vesterhavet og Rubjerg Knude fyr kan I for en entrebillet for hele dagen fornøje jer med alle Hawbakkens aktiviteter. Her finder I alt fra basketball, billard, minigolf, fodbold, petanque til et legeområde for de små. I kan også udfordre famlien i Hawbakkens Olympiade og prøve lidt af det hele. Du kan selv medbringe mad, så depoterne kan blive fyldt op.  På stedet kan der købes kaffe, sodavand og snacks. Et dejligt sted til en god dags aktiviteter. Læs mere på www.hawbakken.com.

Vinter i Nordjylland

Hvis man tror, at det kun er om sommeren, der sker noget i det danske sommerhusland, tager man fejl.

I Blokhus finder du f.eks. både Wind festival, Sauna i vandkanten, Nytårsbad mv. På torvet i Blokhus er der endvidere etableret en skøjtebane, som kan give mange timers sjov i de kolde måneder. Jeg nyder i hvert fald at være ude i vintervejret. Og endnu mere når man så kommer retur til sommerhuset og varmes op ved brændeovnen med en kop varm kakao mellem hænderne. DET er hygge!

Der er i området flere julemarkeder, påskemarked, udstillinger og ferniseringer hos de mange gallerier og kunsthåndværkere i både Blokhus, Løkken og de omkringliggende byer.

Løkken byder på både bolcheri og bryghus, som bestemt også er et besøg værd.

Og nu ved jeg godt, at jeg har nævnt naturen i området flere gange. Men jeg er NØDT til at nævne den igen. For om vinteren er den brede øde strand en imponerende oplevelse. Det er balsam for sjælen!

Byliv og spiseoplevelser

Det nordjyske køkken byder på små perler rundt omkring og du finder alt lige fra café-mad til gourmet. Det er et slaraffenland at bevæge sig ud i. Men her vil jeg stille skarpt på et par enkelte helt unikke spisesteder.

En restaurant jeg må fremhæve allerførst er Villa Vest i Lønstrup. Her finder du den smukkeste udsigt over Vesterhavet og den helt rigtige badehotel-stemning. Her serveres både frokost og aftensmad som er både klassisk og nytænkende og baseret på friske lokale råvarer. Både udsigt og mad er betagende. Villa Vest er virkelig en anbefaling værd. Se mere på www.villavest.dk.

Kører du lidt sydligere langs kysten finder du Svinkløv badehotel. Badehotellet har historie helt tilbage til 1925 og har levet fantastisk liv på den danske vestkyst. Desværre brændte hotellet ned i 2019. Det blev herefter genopført med respekt for det der var og med øje for det der kommer. Et besøg i restauranten er en stor anbefaling. Omgivelserne er fortryllende og maden er økologisk. Hvis du har lyst til at besøge Svinkløv, kan du se mere her: www.svinkloev-badehotel.dk

Både Blokhus og Løkken gemmer på mange skønne spisesteder også. Her er så tilpas mange muligheder, at man kan vælge det man lige har lyst til på dagen. Her findes alt fra fiskerestauranter over traditionelle caféer til det klassiske danske køkken. Så her er det største problem nogle gange at beslutte sig. Det kan man vel kalde et luksusproblem.

Når du er i det nordjyske er både Aalborg og Skagen bestemt også et besøg værd, hvis du ønsker gastronomi af høj kvalitet.

Jeg håber, at denne lille guide har været en appetitvækker til nogle af de skønne ting, Nordjylland byder på. Jeg kunne fortsætte længe endnu – måske det kræver en ’del 2’ en dag?

Vesterhavet, Nordjylland
Strand på den nordjyske vestkyst