Der er både fordele og ulemper ved at dele ferieboliger. For nogle af os er det en helt perfekt løsning og for andre er det en bedre løsning at købe sin helt egen feriebolig.
Hvis du – ligesom mange andre – drømmer om at købe feriebolig, så læs med her. Vi stiller skarpt på forskellene mellem at eje sin egen feriebolig eller dele ferieboliger sammen med andre.
Hvad skal jeg overveje inden køb af feriebolig?
Hvornår skal du så investere i din helt egen feriebolig eller hvornår skal du kigge i retning af at dele din feriebolig med andre? Her er der flere faktorer du bør overveje.
Hvor ofte ønsker du at benytte ferieboligen?
Hvad må ferieboligen koste?
Hvad må det koste pr. måned at have ferieboligen?
Hvor meget tid vil du bruge på vedligehold og andre praktiske gøremål?
Kan du godt lide at genbesøge samme destination i dine ferier eller er du mere til at rejse forskellige steder hen?
Hvor stor betydning har det for dig, at du selv kan vælge alle detaljer omkring indretning mv.?
Når du er nogenlunde afklaret med ovenstående spørgsmål, vil det være meget lettere at træffe det rigtige valg, som du bliver glad for i mange år frem.

Køb af egen feriebolig
Hvis du køber din helt egen feriebolig, er der nogle fordele, som ikke er til at overse. Du kan for eksempel bruge boligen lige når du ønsker det og skal ikke tjekke om den er ledig. Du kan bare pakke kufferten og suse afsted! Dernæst kan du bruge den lige så meget du har tid og lyst til. Det giver en stor frihed og fleksibilitet, hvis du har lyst til en impulsiv ferie.
Som ejer af ferieboligen bestemmer du selv alting omkring boligen og indretningen heraf. Du vælger selv farven på sofaen og på væggene. Du vælger, hvilke lamper der skal sættes op. Du vælger selv alt - lige fra sengetøj til kartoffelskræller. For nogle vil dette være en fordel at kunne skabe lige præcis den bolig man ønsker sig. For andre vil det være en kæmpe stor opgave, som kan virke fuldstændig uoverskuelig.
Du får med en enkelt feriebolig også mulighed for at genbesøge det samme sted mange gange og komme til at kende lokalområdet virkelig godt. Måske rejser du sjældnere til andre destinationer – men til gengæld føler du dig rigtig godt hjemme i din feriebolig!
Det fulde ansvar
Når du ejer din egen feriebolig, så står du selv for alt det praktiske omkring vedligehold, reparationer, betaling af regninger mv. Til gengæld kan du selv bestemme hvornår du ønsker at lave de forskellige opgaver der hører med til at være boligejer – bortset fra de akutte og uforudsete opgaver selvfølgelig.
Når du køber feriebolig alene, står du også 100 % selv for økonomien omkring denne. Det betyder, at du skal lægge et budget med udgangspunkt i den samlede pris på ferieboligen og de løbende omkostninger, der er forbundet hermed. Her er det vigtigt at lave et realistisk budget, så der stadig er luft nok i økonomien til den frihed i dagligdagen, som du drømmer om. Det er nemt at blive grebet af stemningen, når man er på jagt efter feriebolig og pludselig forelsker sig i en bolig, som er lidt dyrere end budgettet tillader. Det er altså virkelig det letteste i verden - der er så mange dejlige boliger derude!
Kort sagt, så giver køb af feriebolig til dig selv en stor frihed til ubegrænset brug og impulsive ferier. Samtidig betaler du den fulde købspris for boligen og står selv for samtlige løbende udgifter og forpligtelser. Også ved pludselige vandskader og alt det andet, der skal holdes styr på.

Køb af ferieboliger sammen med andre
Hvis du i stedet vælger at dele ferieboliger med andre, så giver det nogle helt andre muligheder.
Der findes flere måder at dele ferieboliger på. Nogle vælger at købe. et sommerhus sammen med deres søskende. Så kender ejerne hinanden godt og huset bruges kun af familien. For at det bliver en god løsning, kræver det dog, at alle er enige om økonomi, brug af huset mv. Og bliver ved med at være det…
En anden mulighed er at købe en eller flere ferieboliger i et struktureret delekoncept med en gruppe mennesker, som ikke nødvendigvis kender hinanden. For overskuelighedens skyld vil jeg bruge Domos Plus’ forening med tre boliger og 21 ejere i de kommende eksempler.
Fordelen ved en ejerforening som nævnt ovenfor er, at alle kender regler, økonomi, vilkår og muligheder inden de træder ind i foreningen og herudover har du så tre ferieboliger i stedet for kun en enkelt, hvilket giver mulighed for stor variation i de fremtidige ferier.
Netop variationen i ferierne betyder noget for rigtig mange. For hvis du først har investeret i din egen feriebolig, ønsker du jo også at gøre brug af den. Det skal jo gerne føles som om, at det er pengene værd og at boligen bliver brugt. Hvis du har købt en enkelt bolig, vil ferier til andre destinationer typisk blive færre. Derfor kan modellen med at eje tre huse på forskellige destinationer imødekomme denne udfordring. Med tre boliger lærer du boligerne og områderne at kende og vil ret hurtigt komme til at føle dig hjemme. Samtidig har du tre forskellige destinationer at rejse til, så du kan komme på alt fra sommerhusferie til storbyferie alt efter humøret. På en måde kan man sige, at det er det bedste fra begge verdener.
Alt det praktiske
En anden meget stor fordel ved at vælge at dele ferieboliger sammen med andre og købe en andel af en ejerforening i for eksempel Domos Plus er, at alt det praktiske bliver der taget hånd om. Du skal ikke selv sørge for at regninger betales, småreparationer bliver lavet, sofaen udskiftes eller den tidligere omtalte vandskade udbedres. Alt det bliver der sørget for. Det eneste, du skal gøre, er at holde ferie. Og det er i virkeligheden nok præcis det mange ønsker sig.
Ved køb af ferieboliger i et delekoncept vil der være sørget for renoveringen, indretningen og alle de små detaljer. Det betyder, at det ikke er noget, du behøver at tage stilling til. For indretningsnørder vil det være noget grænseoverskridende – og måske endda utilfredsstillende. Men for de fleste, vil det være en lettelse ikke at skulle stå for alle de valg. For der er mange. Hvis du køber ferieboliger i et færdigt koncept, vil boligerne være lige til at flytte ind i og alt er indrettet med en mission om, at du skal føle dig hjemme.

Hvis du vælger at dele ferieboliger med andre familier, vil du ikke have mulighed for at benytte boligen lige præcis, når du har lyst. For det kræver jo selvfølgelig, at boligen er ledig i den pågældende periode. Dernæst har du ikke ubegrænset adgang til boligerne. Hos Domos Plus vil du have syv uger om året, som du kan fordele på de tre forskellige boliger. Det vil for de fleste dog være mere end rigeligt med syv ugers ferie hvert år – og så slipper du for at boligen står tom i mange uger årligt, når du ikke har mulighed for at være der. Her vil nogle andre ejere i stedet benytte boligerne – og betale deres andel.
Økonomien
Det leder til den næste åbenlyse fordel ved at dele ferieboliger med andre. Hvis du vælger at købe egen feriebolig, betaler du naturligvis hele købesummen selv. Hvor dyr boligen må være, afhænger af din egen konkrete økonomi. Men hvis du køber feriebolig i et delekoncept, så har du mulighed for at få meget mere bolig for pengene. Her vil hver ejer jo komme med et beløb til købet. I tilfældet hos Domos Plus kommer 21 ejere med hver ca. kr. 1.000.000,-. Dette giver ca. kr. 21.000.000 til køb af boligerne inkl. omkostninger, renovering, indretning mv. Dernæst deler man også om de løbende driftsomkostninger på boligerne. Og pludselig bliver ejerskab af ferieboliger langt mere økonomisk overskueligt.

Hvad skal jeg vælge?
Hvis du drømmer om at eje feriebolig er det vigtigste at mærke godt efter i maven i forhold til, hvilken løsning, der er den rigtige for dig. Det skal jo gerne være en løsning, som giver dig dine drømmeferier i mange år frem – og stadig passer til dit budget og din økonomiske ramme.
Der er så mange skønne ting ved at have sin egen feriebolig – eller måske endda tre. Så mærk godt efter!
Hvis du ønsker flere oplysninger om muligheder for ejerskab via Domos Plus, så kan du læse mere lige her.
Har du brug for en snak om mulighederne – herunder også den økonomiske vinkel – så tag endelig kontakt til os.